karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Lägenhetskontrakt påskrivet!

Publicerad 2012-10-30 20:04:30 i Allmänt,

Ja, det blev en av lägenheterna jag önskade, den med terrass mot en trevlig trädgård, en trea i ett lugnt område ca 3 km från jobbet. Det känns bra att veta var jag ska bo och jag är nöjd med valet. Igår skrev jag på kontraktet och jag får tillträde den 15 November.

Samma dag kommer flyttlasset från Bromma med alla möbler:
- Tvåsits soffa med papegojmönster. Den har hängt med sedan 1985 och får fortsätta tjänstgöringen. Lägenheten är inte så stor så det räcker med en liten soffa
- Avantiskåp, fåtölj, soffbord, litet köksbord från Ikea, stolar, säng, sängbord och en fin gammal sekretär som min mormor hade i sitt sovrum. Den blir perfekt att ha både papper och kläder i. Min snälla bror har målat om den så den är jättefin.
- Köksprylar, blandat gammalt och nytt. Jag kompletterar Ostindiaporslin vi redan hade (också från 80-talet) med nya delar ur den serien. Fudgekastrullen är ett måste.
- Böcker, tavlor, prydnadssaker, dukar, vaser, kläder.
Min man ska vara hemma och övervaka att flyttgubbarna tar rätt saker med sig. Det blir lite svårt att ändra i efterhand.

Jag ser framför mig hur snyggt och rent det ska bli utan en massa onödiga prylar, får väl se hur länge det håller.

Kontraktet innehåller en massa regler som vi inte är vana vid i Sverige. Man ska vädra 2-3 gånger om dagen, serva diskmaskinen en gång om året, vara tyst kl 22-07, blomlådor ska vara vända inåt balkongen, följa städregler (typ av rengöringsmedel och utrustning osv), stänga dörrar tystlåtet, inte spela instrument vissa tider mitt på dagen osv osv. Allt man kan tänka sig är noga beskrivet. Suck, men jag är inte så bullrig av mig att det ska bli problem.

En annan sak som är annorlunda är att det inte ingår garderober, det måste jag köpa. Inte heller lampor, lite mer naturligt, men hyresvärden lånar ut sina lampor tills jag fixat nya. Schysst! Han är violinist från Ryssland förresten.

Vad ska jag mer beskriva? Jag får återkomma när jag bott in mig och kan skvallra om grannarna, om man nu märker dem överhuvud taget...

Döttrarna på besök!

Publicerad 2012-10-21 20:47:57 i Allmänt,

Den här helgen kom mina älskade döttrar på besök, både mina egna och på lördagen också en av mina kära kusiners barn som pluggar tyska i Freiburg, och som jag har "adopterat" som extradotter.
 
Det var jättemysigt att ha dem här. Vi strosade omkring i solskenet, åt på ett utecafé, åkte omkring med spårvagn, tiitade på min lägenhet jag kommer hyra (jag har blivt erbjuden den lugna lägenheten med trädgård runt huset!) och åt middag på en trevlig krog på kvällen.
 
Lördagens fadäs var när vi var törstiga och beställde iskaffe. Mmm det ska bli svalkande och gott att släcka både törsten och koffeinsuget. Funderade på att lägga till en beställning med apfelstrudel och andra bakverk också. Servitrisen klädd i svart och vitt förkläde med volanger kom snart med höga glas med - glasskulor, kex och grädde! Va, ingen dryck? Vi blev snopna först men sen fick vi skrattanfall. Extrabeställnngen behövdes inte, förutom glas med vatten.
 
På söndagen tog vi buss till Vitra - som ligger i Tyskland  - och besökte ett möbelmuseum med modern arkitektur (Herzog & de Meuron). Det var intressant och fint att se huset, alla möbler och saker. Köpte en åsna som hållare av minneslappar. Spårvagnsbiljetten gällde på vägen dit, men när vi skulle ta samma buss tillbaka förklarade chauffören surt att "ni är i Tyskland och här gäller inte era Baselbiljetter". Nehej, köpte nya biljetter, valde att inte ordväxla med min 35 år gamla gymnasietyska . Som tur var hade jag växlat in Euro innan vi åkte. 
 
Ja, det blev en helg som turist, väldigt trevlig sådan med kärt sällskap. Men det var ledsamt när de åkte hem igen och jag stannade kvar på perrongen efter att ha vinkat av dem, och inte var turist längre. Jag trivs bra med jobbet, men saknar ett socialt sammanhang utanför det. Det tar väl sin tid att bygga upp, jag får ha tålamod och både tänka på det positiva som ändå finns i nuet, snart nytt avsnitt av solsidan..., och tänka framåt att det blir bra för att vi (min man och jag) tar vara på möjligheterna i vårt nya liv som veckopendlare.
 

Lägenheten

Publicerad 2012-10-16 22:19:40 i Allmänt,

Just nu bor jag i en tillfällig lägenhet här som företaget har fixat åt mig. Den är "ljus och fräsch", möblerad med skinnsoffor, träbord och skåp. Här finns diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Kök och badrum är moderna. Den ligger nära jobbet, ca 500 meter. Inget att klaga på med andra ord, fast det är lite sterilt, som på ett hotell.

Igår kom första flyttlasset och det kändes genast lite bättre, fast fortfarande overkligt, att ha mina egna prydnadssaker jag känner igen och tycker om. Min cykel står i ett förråd i gatuplanet. som sagt overkligt, jag bor ju inte här, eller?

Jag har börjat gå på visningar för att hyra en egen lägenhet. Två stycken verkar jättebra. Den ena ligger precis vid Rhenfloden och har fin utsikt från tredje våningen. Den andra ligger i ett lite lugnare område och det är en ganska stor trädgård som hör till hyreshuset. Båda har genomgående bra standard. Man ansöker om att hyra och sedan är det fastighetsägaren som bestämmer vem som får kontraktet. Alltså ingen budgivning om hyran utan man ska passa in. Antagligen för att man ska hyra länge och inte flytta och för att man inte ska ställa till problem eller orsaka klagomål från de andra hyresgästerna. Bostadskö verkar inte finnas.

Var snälla och håll tummarna för att jag får kontrakt i någon av dessa två lägenheter!

Brev från skatteverket

Publicerad 2012-10-04 21:55:04 i Allmänt,

Idag kom ett brev från skatteverket.
 
Jag är avregistrerad från folkbokföringen eftersom jag kan antas under min normala livsföring komma att regelmässigt tillbringa min dygnsvila utom landet under minst ett år. Så sant som det är sagt. Jag kommer sova i Basel på nätterna för det blir svårt att flyga fram och tillbaka för att sova hemma i Bromma varenda dag eller att vara uppe dygnet runt i veckorna för att bara sova på helgerna.  
 
Ytterligare ett bevis på att jag är utflyttad.
  

Invånare i Basel stadt eller figur i ett dataspel?

Publicerad 2012-10-03 21:10:45 i Allmänt,

Idag har jag registrerat mig hos myndigheten i Basel stadt och fått stämplat papper på att jag får bo här. Ämbetsmannen var jättetrevlig. Ordet mischmasch dök upp, det kände jag igen och ämbetsmannen berättade att en del ord är desamma i Schweizertyska som i svenska berättade ämbetsmannen. Enligt min följeslagare som hjälper mig med allt här var han en typisk mycket vänlig och korrekt schweizare. Jag fick rabatt på månadskort för spårvagnarna och en massa broschyrer om Basel. 
 
Nästa sak att fixa var bankkonto. Även på banken var de mycket vänliga och jag fick konto och de skickar kort till min Baseladress lite senare.
 
Det verkar som om jag flyttat hit, känns overkligt.... jag tror jag är med i ett dataspel istället. Vad nu det går ut på?

Första dagarna på jobbet

Publicerad 2012-10-02 22:02:00 i Allmänt,

"Welcome day" på jobbet kändes bra och jag träffade en massa andra förväntansfulla nya medarbetare, många i samma situation som jag. Andra dagen var det introduktion på ett annat ställe i Basel, och jag gick på en bro över floden Rhen och såg bergen runtomkring, det var jättevackert. Lite kyligt på morgonen, men soligt och varnt på eftermiddagen. 
 
På måndagkvällen tog jag spårvagn ner till marknadsplatsen i Basel för att köpa adapter - men alla affärer stängde halv sju. McDonalds var öppet i alla fall och jag åt en hamburgare - skönt att känna igen smaken av en Big Mac! Där känns det heller inte konstigt att äta ensam.  Sedan hittade jag en öppen mataffär och handlade motvilligt lite middagsmat för resten av veckan. När jag är själv brukar jag dricka te och äta jordnötter, men jag har lovat att äta ordentligt.
 
På tisdagen tog jag en lång promenad för att återigen försöka köpa adapter, vilket lyckades denna gång. Har uppdaterat linked-in, läst e-post, kollat face-book. Måste börja skypa också. Tack och lov för internet!
 
 
 
 

Resan till Basel

Publicerad 2012-10-02 20:37:34 i Allmänt,

Jag ångrade mig redan när jag klev in i bilen till Arlanda, och tårarna började rinna nerför mina kinder. Hur ska det gå, vad gör jag, varför lämna detta underbara Bromma, varför vara ifrån min älskade familj. "Acceptera känslorna, låt dig inte luras av negativa tankar, möt motståndet, du klarar det jättebra" ekade i mitt huvud och jag andades djupt. Det hjälpte något, men tårarna fortsatte rinna.
 
Väl framme blev jag mottagen av en vänlig kvinna som visade mig runt och skjutsade mig till den temporära lägenhet jag ska bo i. Den var fin! Modern, rymlig möblerad tvåa med gångavstånd till jobbet. Telefon fanns också och jag ringde genast hem. Efter en pratstund med maken, son och döttrar kändes det bättre.  
   

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela