karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Polisen tog mitt körkort

Publicerad 2013-09-26 23:21:07 i Allmänt,

Idag ansökte jag om schweiziskt körkort hos polisen. Det var en procedur i sig att fixa ansökan. igår hämtade jag ansökningsblanketten hos polisen, fyllde i och svarade nein på allt som hette krankheit, lämnade blanketten till optikern som gjorde synundersökning och stämplade pappret (de älskar att stämpla, har sett flera stämpelaffärer i stan) och så idag lämnade jag in ansökan och foto, visade uppehållstillståndet och mitt svenska körkort. Polisen stämplade, fyllde i mera och så tog dem körkortet! Det kommer skickas tillbaka ogiltigförklarat till Sverige. Istället får jag ett nytt schweiziskt. Känns lite konstigt faktiskt.

Vänner på besök

Publicerad 2013-09-22 18:38:00 i Allmänt,

Den här helgen kom vännerna Bodil och Christer för att hälsa på, mycket trevligt. Vi gick omkring i Basel och vi besökte Novartis Campus. Jag känner mig lika stolt varje gång jag får tillfälle att visa denna unika arbetsplats med alla fina byggnader som på olika sätt speglar temat "Transparens, Kreativitet och Mångfald". Christer känner en kollega till mig, Susanne, och vi bjöd in henne på middag på lördagskvällen:
Tord fixar förrätt:
På söndagen gick vi på konstmuseum, Foundation Beyeler. Det var fjärde gången jag var där, men det gör inget för de byter ut konstverken ofta så det var mycket nytt att titta på ändå. Efteråt åt vi kalvlever med rösti och Madeirasås, en supergod klassiker jag inte heller tröttnar på. Det var löpartävling i Basel idag: 10 km, halvmara och mara. Jag ska definitivt anmäla mig till nästa år - i målgången får man öl! Bästa sportdrycken eller? . j

Bryssel

Publicerad 2013-09-15 21:35:57 i Allmänt,

Tord och jag fortsätter att ses i andra städer än Stockholm och Basel och denna helg valde vi Bryssel. Jag har aldrig varit där förut och hade ingen direkt förutfattad mening förutom att jag trodde att det skulle vara lite stelt och modernt, präglat av EU.Men så var det inte, stan var charmig och fin med kullerstensgator och gamla hus, inte minst grand place var imponerande. Man ser tornet på en av byggnaderna på bilden här:
Hallonöl var gott
På lördagskvällen åt vi på en krog och två damer satte sig vid bordet bredvid vårt och sa "bon soir". Jag tänkte var trevliga belgarna är som hälsar! Men när jag lyssnat en stund på hur de pratade med varandra, så tyckte jag det lät misstänkt likt Schweizertyska. Jag var tvungen att fråga, och mycket riktigt, de var till och med från Basel! På söndagen åkte vi ut till Waterloo och hälsade på familjen Klintstam som har bott där i många år. De visade sitt fina hus och bjöd på en fantastisk lunch.
Tänk att kunna hälsa på så där bara, det är lite kul att bo mitt i Europa.

Kräftskiva med svenska klubben

Publicerad 2013-09-15 21:06:00 i Allmänt,

Kristin kom till Basel förra helgen och stannade ända till onsdagen. Tanken var att vi skulle göra saker som jag brukar, för att visa henne mitt liv här och så skulle hon plugga till en tenta medan jag jobbade. Det blev jättelyckat, vi hade det så mysigt. Vi hann med lördagsshopping (mat på delikatessavdelningen på Globus), iskaffe på en uteservering vid marknadsplatsen, kräftskiva med svenska klubben, cykelutflykt till Frankrike och Tyskland, jogging längs Rhen, flodsimning i Rhen, självplock av blommor och restaurantbesök. Kristin vid bron mellan Frankrike och Tyskland:
Treländersmonumentet:
Höjdpunkten var nog ändå kräftskivan på en krog i Basel (med svensk ägare). Traditioner blir än mer viktiga när man bor utomlands har jag märkt. Vi sjöng de gamla vanliga sångerna, inklusive Taubelåtar, hade på oss hattar och sörplade i oss kräftor medan övriga gäster stirrade häpet på oss. En kille hade svenska föräldrar, men hade aldrig bott i Sverige, och han undrade om man fortfarande har kräftskiva i Sverige. Jag kunde lugna honom med ett säkert ja.
Det var så kul att sjunga, så nu har jag gått med i svenska klubbens kör. En bild som Kristin tog när vi fick oväntat besök i trädgården runt huset:
Kristin klarade tentan bra, trots skadad hand efter att hon trillade pladask när vi var ute och sprang, hon fick lov att använda datorn.

Maken Tord gick över gränsen

Publicerad 2013-09-01 19:03:00 i Allmänt,

Lika underbart härligt det är att möta Tord när han kommer med tåget till Basel på fredagskvällen, lika vemodigt och trist känns det att vinka av honom på söndagen. Det går lite bättre för var gång, men jag kan fortfarande inte hejda tårarna när jag ska gå tillbaka till en tom lägenhet. Idag tog jag en nästan två timmar lång promenad och så försökte jag fokusera på positiva saker för att komma i bättre stämning. Som vår trevliga cykelutflykt idag tex, fast Tord gick över gränsen, eller snarare cyklade, över gränsen till Tyskland alltså. Här bild på Tyskland.
Vi såg gråhägern igen:
Tord kollar kartan.
Fika hemma på balkongen med nya utemöbler:
Nu längtar jag efter att Tord ska ringa från Zurich, och så längtar jag tills Kristin kommer hit på fredag!!!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela