karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Midsommar i Basel

Publicerad 2013-06-29 10:06:51 i Allmänt,

Tord och jag firade midsommar hos ett annat svenskt par som bott här i ca 4 år. De hade bjudit några andra svenskar också och världen är ändå bra liten. Värden (utan l) själv är från Bollnäs precis som Tord, en av gästerna är en avlägsen släkting till mig (släkten Bratt) och en annan är en kursare från Teknis, Eric Landquist. Kul att träffa gamla bekanta! Kvällen var ljum och vi satt ute och åt sill,drack nubbe och njöt av jordgubbar. Allt perfekt förutom ljuset, det blev mörkt alldeles för tidigt och det kändes mer som kräftskiva i augusti. På söndagen när Tord hade åkt blev det tomt och ensamt igen. Jag blir inte längre förtvivlad, men känner mig ledsen och oföretagsam och den här gången kom jag att tänka på när vi som barn lekte med hunden Molly. Vi klädde ut henne genom att knyta en schalett runt huvudet och skrattade åt henne. Då blev hon alldeles stel och hukade. Hon accepterade vad vi gjorde, men hon längtade efter att det skulle ta slut så fort som möjligt. Precis så kände jag mig. Ett härligare minne från barndomen är när vi hade skolavslutning och åkte direkt till vår mormors landställe på Lisön. Det var ljuvliga somrar, allt var toppen. Nästa vecka åker jag direkt till Gotland från Basel - åh vad jag längtar efter semester i Sverige!

Berlin

Publicerad 2013-06-16 22:21:00 i Allmänt,

Den här helgen möttes Tord och jag i Berlin.
 
Jag hade inte varit där sen muren föll 1989. Då för ca 25 år sedan var jag i västberlin på tjänsteresa för att besöka en mascarafabrik. Det var inte tid för sightseeing, men jag minns inte heller att jag var så intresserad av att besöka något historiskt monument. Kanske var det inte alls läge för det eftersom muren och östtyskland fortfarande fanns där.
 
Hursomhelst var det mycket intressant att se det nya Berlin nu. En mångkulturell stad med nya moderna spännande byggnader, paradgator, histroiska byggnader, "fula" östtyska kvarter och fina promenadvägar längs kanaler. Kristin hade tipsat om några sevärdheter, bla ett sovjetiskt monument som hedrade de tiotusentals soldater som dog i strid när Berlin intogs 1945. Ett både maffigt, skrämmande men också fint monument omgärdat av "gråtande" hängbjörkar. Man blev påmind om andra världskriget och annat fasansfullt som hände före kriget på flera platser i Berlin. Det var t ex en gatuutställning om hur diktaturen bildades.
 
 
Monument över judeförföljelsen:
 
 
Riksdagshuset:
 
 
 
 
 
Picknick på ett gasrör:
 
 
Tord tittar på utställning om hur diktaturen bildades, och del av muren som är kvar:
 
Jag åker gärna till Berlin igen och hoppas kunna fokusera på nutiden, det finns massor att se och uppleva i denna stora huvudstad.

Kusin Anna på besök

Publicerad 2013-06-02 20:07:44 i Allmänt,

Åh vad det var roligt att Anna hälsade på!
 
Vi fick ett intensivt dygn tillsammans, hade det jättetrevligt och jag kände mig stolt och glad att kunna visa henne min fina lägenhet ( se bifogade foton på nya lamporna och före och efter bilder med garderoberna) och berätta om livet här som jag sakta men säkert anpassar mig till.
 
Efter att ha mött henne på stationen och lämpat packningen i lägenheten så gick vi lite på stan. Hermebutiken var ett måste och sedan hittade vi en Jill Sander-affär där vi köpte jättefina kjolar. Anna tog sin på sig direkt för vi skulle på en "apero" hos Karin O, en av mina nya vänner. Där träffade vi andra expats från Sverige, Turkiet, Guatemala och Italien och pratade om hur det är att flytta och om livet i Basel. Det är verkligen kul att träffa nya människor med olika bakgrund och höra deras historier.
 
På kvällen åt vi miiddag och kokade fudge, också ett måste.  
 
Nästa dag promenerarde vi längs Rhen och gick på kulturmuseum där det var intressanta och fina utställningar. Innan Anna tog tåget till Zurich så at vi lunch på järnvägsrestauranten.Jag nämnde ett torrt brev jag fått från försäkringskassan där de skrev att jag nu är avregistrerad eftersom jag flyttat. Ingenting om att jag skulle anmäla mig om jag flyttar tillbaka, eller något lycka till eller nåt annat trevligt. Anna tyckte jag skulle svara: "Tack för informationen. PS är det ok att jag fortfarande sjunger med i nationalsången, jag kan låta bli sista versen?" Ha ha det tyckte jag var kul.
 
 

 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela