karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Lisa på besök + recension av Lincoln

Publicerad 2013-01-27 21:18:12 i Allmänt,

En av mina bästa vänner från första tiden på Teknis, Lisa,  kom och hälsade på den här helgen. Det var jättetrevligt, vi paratade om allt mellan himmel och jord, gick omkring i Basel på lördagen och besökte ett museum på söndagen. Som Lisa sa - vad skönt att bara vara en helg. Jag kände mig mycket uppiggad och peppad av besöket, vad härligt att kunna träffas en hel helg och umgås. Jag känner också en trygghet i att jag kan ha kvar kontakt med mina vänner, inte som förut men på ett nytt bra sätt.  
 
På lördagkvällen gick vi på bio och såg Lincoln, odubbat. Det var lite svårt att hänga med i engelskan, filmen byggde mycket på hur Lincoln berättade historer och hur kongressmän (eller om det var senatorer)  agiterade för att få bort/ha kvar slaveriet. Jag vågade inte säga att en av mina släktingar var slavhandlare en gång i tiden..  Ibland försökte jag förstå bättre genom att läsa texten, den fanns både på på tyska och på franska.men det hjälpte inte så mycket, det var jobbigt att ställa om hjärnan efter tre olika språk samtidigt. Vi bestämde oss för att hyra filmen som dvd senare i Sverige. Hur som helst var filmen bra, lite seg i början men bättre på slutet. Det var väldigt duktiga skådespelare, bra surroundingljud och intressant sklidring av politiken i USA i slutet av 1800-talet. En film för demokrati och alla människors lika värde, och ja- en film för USA så klart.
 
Jag har inte bloggat på ett tag och det beror på att jag varit på tjänsteresa en vecka, haft mycket att göra på jobbet och inte sett något speciellt. Utom en sak, de gör det med slalompjäxorna på! Åker spårvagn och tåg till alperna alltså. Lätt packning med andra ord, bara en liten ryggsäck och slalomskidor.
 
En sak till - tack snälla bror för Kalle Anka-serien med den schewiziska ostprovaren! Kul att få post och kul att läsa!!! 

Hantverkaren var jättebra

Publicerad 2013-01-08 20:43:48 i Allmänt,

Förra veckan kom äntligen lamporna jag beställt till lägenheten och idag var elektrikern här för att installera dem. I Schweiz hänger det lösa sladdar från taket och man kan/får inte installera lampor själv.
 
Jag blev inte förvånad över att han kom i tid, det är viktigt att passa tider här, men jag blev glatt överraskad av att han var så noggrann. Han satte upp de på prov, gick runt och tittade från olika håll så höjden skulle bli bra och kollade att det gick att öppna skåpdörrarna i hallen utan att de slog i lampan där. När han (och jag) var nöjd monterade han fästena med perfekt passning till taket. Hög kvalitet som vanligt, hoppas inte räkningen blir en chock.
 
Det blev jättefint med alla tre: En Le Klint/sinus, en Specto och en Louis poulsen. Jag vet, bara nordisk design, men det passar bra till möblerna och jag har alltid velat ha en pH-lampa i köket. Det behövs två lampor till, i sovrummen, ska försöka mig på en mer kontinental stil där. Kanske.  

Nytt år och nya vanor

Publicerad 2013-01-06 19:48:31 i Allmänt,

Jul och nyår firade jag med familjen hemma i Sverige, så jag vet inte hur det är i Schweiz under dessa högtider. Vad jag bestämt vet är att aldrig har ett snöigt,kallt och mörkt Stockholm känts så varmt, trvisamt och alldeles underbart som denna helg.
 
Att få ägna hela dagar åt att prata svenska, umgås, äta mycket mat (jag gick ner 5 kg under hösten vilket är lite för mycket även om jag inte saknar kilona), gå på stan, träffa kära släktingar och vänner samt att bara vara gjorde mig lugn och glad. Allt finns kvar!
 
Nu är jag tillbaka i Basel och tänker att detta med omväxling måste vara något bra, men i lagom doser. Kanske överdrivet att säga att variation är livets mening, men tänk vad hemskt om allt var samma hela tiden. Det är skönt att gå och lägga sig på kvällen när man är trött, men man vill ju vakna och gå upp igen nästa dag. Man vill äta när man är hungrig men inte äta hela tiden. Jag vill gärna springa och röra på mig, men kan inte vara igång dygnet runt. Det är kul att jobba, men skönt att slappa efter en lång arbetsdag. Olika årstider är härliga på olika sätt. Ibland är jag i Basel och ibland är jag i Stockholm. Kroppen och hjärnan behöver variation för att man ska må bra. Hjärnan är ju också byggd för att larma när det sker en förändring. Är det farligt? Ska jag springa? Är det OK? Jag tror dock att jag fått för mycket larmsignaler under hösten och hjärnan har gått på högvarv för att förstå om det hela är bra eller inte.
 
Nu hoppas jag på ett lugnare vår och min kloka man sa till mig att jag ska försöka skaffa bra rutiner för att må bra. Jag har redan börjat. igår köpte jag kastruller så jag kan koka pasta och jag handlade riktig mat till lördagen och söndagen. I mina rutiner ingår förutom arbetet: mat på bestämda tider, motion och sömn. Inga konstigheter, men för mig är det viktigt att få ordning på vardagen. 
 
 
 
 
   
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela