karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Skidsäsongen är här igen!

Publicerad 2015-02-15 17:00:00 i Allmänt,

Jag är så glad att jag köpte egna slalomskidor förra året, nu kan jag följa med på dagsturer till alperna. Min kompis Inge har bil och vi har åkt till Grindelwald två gånger och så har jag följt med jobbet på en resa till Klewenalp. Där var det rätt blåsigt och snöigt, och många klagade över vädret. Men jag är ju uppvuxen med att ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” och min skidjacka och byxor värmde mig bra när det var -25°C i Åre och -18°C i Riksgränsen, så vadå? Nej, det är inte utrustningen som är problemet, snarare så att Schweizare är bortskämda med att ha närhet till alperna jämt, och åker bara när det är riktigt fint. Förra veckan var Hadar här och vi åkte till Zermatt över helgen.
Den här gången hade vi riktig tur med vädret och njöt av härlig slalom/snowboardåkning i välpreparerad pister på hög höjd där snön var kall och fin. Hotellet serverade inte frukost och en morgon vi gav oss upp till Gornergrat för dagens första mål. Rekommenderas! Omelett, goda schweiziska ostar och prosecco gav en mycket bra start. Inge (danska från Köpenhamn, bor i Basel) anslöt på lördagen, och senare även hennes partner Joerg (schweizare ursprungligen från Bern) och Lasse (svensk från Saltsjöbaden, numera innerstadsbo i Stockholm).
Det var väldigt trevligt att åka tillsammans och kul att höra Joerg berätta om Schweiz. Tex sade han att tidigare var slalomåkning ett obligatoriskt skolämne och att man åker slalom långt upp i åldrarna, så länge man helt enkelt kan. Nu har man tagit bort det skolämnet pga invandringen och ändrad kultur – det är inte alla som håller med om det livsnödvändiga med att kunna ta sig nerför alpbackar på vintern. Han sade också att man absolut inte ska dricka alkohol i backen. Oj då, proseccon var alltså fel….. Å andra sidan sa han att ”öl är inte alkohol”. Tur! Den här helgen fick Tord och jag besök av en gammal bekant till Tord, Ulrika K81 (svenska, bor i Olten i Schweiz sedan 25 år). Jag fick kontakt med henne via KTH Alumni som hade en träff förra året i Basel. Vi åt lunch och pratade bl.a. om var vi handlar mat. Sedan francen plötsligt steg 20% så åker många till Tyskland eller Frankrike för att handla. Men jag som inte har bil köper fortfarande basmat i den nära Coop-butiken och annat i speciella affärer. Igår köpte vi korv hos slaktaren, rosor i blomsterhandeln, bröd i bageriet och choklad i Läderachbutiken vid stora torget (minimousse är min nya favorit = supergoda små MumsMums). Ulrika berättade att det är viktigt att veta om slaktaren är reformist eller katolik, man får inte gå till ”fel”. Hoppsan, det kollade jag inte, men korven var alldeles utmärkt oavsett religion. Hon sade också att hon gärna handlar mjölk i mjölkbutiken, t.ex. lokalt producerad yoghurt som smakar mycket gott. Ja, man får lätt exklusiva vanor här både vad jag gäller mat, naturupplevelser och kultur. Jag passar på att tacksamt ta för mig av det som Schweiz erbjuder och är glad över att jag fått den möjligheten hux flux mitt i livet!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela