karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR...

Publicerad 2012-12-20 23:26:45 i Allmänt,

...önskar jag alla kära trogna och nya bloggläsare!
 
Idag var sista dagen på jobbet för i år. Jag tänkte när jag gick därifrån - efter att ha skakat hand med kollegor (man kramas inte, det är mycket formellt fast ändå trevligt här i Schweiz) - att det känns ju väldigt bra att ha ett jobb att komma tillbaka till efter nyår. På AstraZeneca i Södertälje läggs forskningen som bekant ner, och alla har inte klart vad de ska göra härnäst. Så jag är väldigt glad över den här möjligheten jag fått och jag är faktiskt lite stolt över att det har gått bra och att jag hunnit med så mycket sedan jag emigrerade den 1 oktober:
 
Jag har börjat ett nytt jobb, flyttat två gånger, skaffat en lägenhet, lärt känna nya kollegor, fått nya vänner från tre olika länder, åkt hem till Sverige 6 gånger, sprungit ett millopp, börjat styrketräna på gym, varit på bal, gått på två konstutställningar, åkt skidor i alperna en helg, åkt till Freiburg en lördag, köpt en garderob/tre lampor/två sängar/en tv (smart-tv som det stod om i svenskan häromdagen)/dammsugare/strykjärn/strykbräda, öppnat nya bankkonton, skaffat försäkringar, abbonerat på tv/internet/telefon, tagit emot besök från döttrar,son och en kompis,  Det jag inte gjort är att åka till Indien och lära mig yoga vilket var min ursprungliga plan i våras. Jag får hitta mig själv nån annan gång.
 
Nu ska jag ta det lugnt hemma i Sverige och inte göra någonting nytt. Bara njuta av härliga gamla traditioner och vara tillsammans med maken en lite längre period, träffa familj, släkt och vänner.
 
Återigen,
 
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
 
Karin
 
  
 
 
 
 

Sonen på besök

Publicerad 2012-12-17 22:59:27 i Allmänt,

Åh vad det har varit mysigt att ha sonen på besök. Han kom i onsdags kväll och stannade tills i morse (måndag).
 
Han som är kock såg genast vad som fattades i köket, och förstod varför kylskåpet var helt tomt. Bra kniv behövdes! Självklart. Det är inte kul att laga mat utan bra redskap. Medan jag jobbade gick han runt i stans butiker och letade, Det finns en specialaffär för knivar, men den hade stängt när han var där och när de väl öppnade och han valt ut en superkniv från Japan (Kai) tog de inte emot kreditkort. "Vi har funnits här i flera hundra år, och det har aldrig varit problem med kontantbetalning"  Han hittade en likadan kniv i ett varuhus istället. Kniven ligger skönt i handen, är lagom stor för att skära grönsaker och kött i bitar och den är mycket mycket vass. Han köpte ett rivjärn också så jag kan riva vitlök, citronskal och ingefära t ex.
 
Bra matvaror behövs också att fylla kylskåpet med. Jag har mest panikhandlat innan stängningsdags i den lokala coop-butiken och inte känt mig särsklit inspirerad. Sonen lyckades istället hitta en välsorterad delikatessavdelning på varuhuset Globus med massa gott att välja på och han tipsade om fina kvailteter på olivoljor och balsamvinäger. De har öppet till åtta på kvällarna så nu har jag ingenting att skylla på.
 
På fredagkvällen tog vi tåget till Engelberg och det kändes helt fantastiskt att efter två timmar vara mitt uppe i alperna! Vi bodde på ett trevligt svenskägt hotell: Spannort. Rekommenderas. Vädret var inte helt perfekt, lite molnigt och dålig sikt, men det var ändå kul att åka skidor.
 
Som sagt, nu är det måndag och sista arbetsveckan för i år. Längtar till fredag och julledigt med famijen hemma i Sverige.
  

Julmarknad

Publicerad 2012-12-04 21:42:05 i Allmänt,

Det lackar mot jul också här. Inte för att det är så mörkt - här går solen ner vid femtiden och när solen är uppe så är det riktigt ljust och soligt. Inte för att det står elljusstakar i fönstren, nej de lyser med sin frånvaro ;)  Inte för att vintersnö täcker marken - idag regnade det. Men julmarknaden - den går inte att missa!
 
Mitt i centrum och uppe vid katedralen så står det små alphyddor tätt tätt och lockar med alla möjliga prylar. Julpynt, stickat, lädervaror, knivar, delikatesser, ljus, diverse krimskrams men också fina saker. Mest populärt är ändå gluhwine. Raclette finns också. Jag har köpt tre vise män att ha i julkrubban, de var fint snidade och målade.
 
Själva staden är också julpyntad. Utemd broarna och på husfasaderna hänger det girlanger, en stor julgran full med röda kulor pryder marknadsplatsen och i de vanliga affärerna skyltas det med julsaker. Jag måste skaffa en adventskalender, det finns jättefina glittriga gammeldags kalendrar. 
 
Schweizarna verkar vara galna i julen, men det känns härligt på nåt sätt. Jag hänger på.
 
 
 
    

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela