karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Jul i Bet,,, nej i Basel

Publicerad 2014-12-19 22:21:37 i Allmänt,

Sista dagen på jobbet för i år och jag slutade lite tidigare än jag brukar, redan vid 4-tiden. Det var fortfarande ljust ute och jag tog några bilder på vägen hem. Hej då Novartis för ett tag (kontoret/labbet ligger längst bort i bilden)!
Här är julkrubban jag beskrev i en tidigare blogg:
Jag tittade in i Bookbinders design och blev förtrollad av alla fina papper och pennor. En gästbok i Basel kanske? På vägen ut ur butiken såg jag en gammal man som höll på att ramla ihop alldeles framför mig. Jag sträckte fram mitt högra ben så att han inte skulle krossa sitt huvud mot stentrappan och jag lyckades fånga honom och sedan hålla hans huvud tills hans sällskap lade sin mjuka väska som kudde. Efter ett tag kvicknade han till och jag gick sakta därifrån. Ingen noterade mig och min insats, alla runt omkring var helt upptagna av mannen. Lika bra det, jag vet inte vad jag skulle ha sagt. Efter en runda på Grieder och ”nur schauen” samt inköp av fredagsmat på Globus, var det plötsligt mörkt ute. Marknadsplatsen och rådhuset:
På Freie Strasse (gratisgatan enligt Google translate) ligger Bally, Louis Vuitton, Lacoste och Hermès och där var det också fint:
I morgon åker jag hem till Sverige och stannar i hela två veckor, det ska bli jättehärligt. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar jag alla som läser min blogg!

Bekräftande kommentarer

Publicerad 2014-12-10 22:50:00 i Allmänt,

Idag var jag på återbesök och läkaren konstaterade att operationen gått bra och att alla otäcka celler är borta. Ingen mer behandling behövs. Jag blev sjukskriven en vecka från i onsdags och skulle egentligen inte ha varit tillbaka på jobbet förrän idag. Läkaren såg min medhavda laptop, tittade mig stint i ögonen och frågade- När började du jobba? Ja, lite bara hemifrån i fredags och så var jag på kontoret i måndags svarade jag undvikande. Vad gör du på arbetet? Jag berättade och hon utbrast: Power woman! Då kom jag att tänka på vad de sa när de mätte min puls: Oh, you have a sporty pulse, do you train a lot? Min nya identitet- Power woman with sporty pulse! Klart bättre än "världens svagaste kvinna som gör allting fel" vilket var min (ok något ironiska) självbild när jag var runt 30.

Vården i Schweiz imponerar

Publicerad 2014-12-07 21:31:00 i Allmänt,

Det kom ett brev på posten från Basel Stadt om erbjudande att gå gratis på mammografi. Bra tänkte jag, det var två år sedan så det passar bra. Jag tänkte också vad bra att jag finns med i rullorna och tillhör välfärdssystemet här i Schweiz. Det var lite svårt att förstå hur jag skulle boka tid på tyska och vilket sjukhus jag skulle välja, men det gick bra via internetbokning. Jag valde ett sjukhus som ligger på samma gata som min lägenhet så det var nära och bra. Jag kom dit i god tid och anmälde mig i luckan. Vad heter din gynekolog frågade sköterskan. Jag har ingen sa jag, går det bra med min allmänläkare jag besökte när jag stukade handleden? Ok då, vi måste ha någon att skicka resultatet till bara svarade hon. Spelar ingen roll tänkte jag, det är ju ändå inget… Efter en dryg vecka kom svaret i ett brev. Du ska besöka din läkare för mer information. Oj då, det var inte vad jag väntat mig, och stackars min allmänläkare. Jag fick snabbt tid hos honom och han beklagade att han inte var så kunnig på området. Men han ordnade remiss till Frauklinik på universitetssjukhuset för vidare undersökningar. Frauklinik gav mig också snabbt en tid för mer noggrann mammografi och sedan biopsi. Det var lite obehagligt, men det värsta var faktiskt när de frågade: Har du någon som kan hämta dig efteråt? Du blir påverkad av det lugnande medlet och det kan vara skönt om någon tar hand om dig. Nej, det har jag inte. Återigen väntan på svar och ny tid hos allmänläkaren för besked. Nej, jag kan inget säga sa han, det var inte entydiga provresultat och de måste vänta fler dagar för att kunna dra en slutsats. Nu blev jag orolig och stressad. Har jag alltså kanske bröstcancer? Vilken behandling blir det och var i så fall? Vad gör jag nu? Jag och Tord kom fram till att jag i alla fall ska stanna kvar och det praktiska får lösa sig, men jag var ändå väldigt stressad. Till slut fick jag svar och det var inte cancer, men risk för att det skulle utvecklas till det och de rekommenderade en operation för att ta bort en bit. Bra idé tyckte jag och var mycket lättad. Anne i kören hjälpte mig att förstå informationen jag fick i förväg. Det var mycket detaljerat beskrivet och det var en massa dokument med frågor att fylla i. Operationen, under narkos, ägde rum i torsdags och jag är oerhört imponerad av den professionella vård och trevliga omsorg jag fick. Jag skrevs in dagen före operationen för diverse provtagningar och förberedelser. Jag hade eget rum och på det dukade bordet låg menyer och vinlista!
Jag kunde boka en spa-behandling och jag valde manikyr. På morgnarna (ja, jag sov där i två nätter) fick jag in Basel Zeitung. Där kunde jag bl a läsa om svenska regeringskrisen.
När min vän Inge från Danmark hälsade på mig på torsdagskvällen kunde jag bjuda på vin.
Det hela gick bra och Tord kom på fredagskvällen, samma dag som jag skrevs ut. Ja, jag har någon som kan ta hand om mig! Flera stycken faktiskt, för vi hade gäster som kom över helgen för att gå på julmarknaden, Karin och Jörgen Sjöberg:
Nu är jag trött efter alltihop. Vet inte om det är från anspänningen eller själva operationen. Hur som helst så ska jag försöka vila nu, ta det lugnt på jobbet och inte göra något på kvällarna.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela