karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Vinvandring

Publicerad 2015-08-30 21:13:35 i Allmänt,

Jag var på så gott humör i fredags. Kvällen innan var det after work som svenska klubben i Basel hade ordnat. En tysk kollega på jobbet undrade vad man gör då. -Vi dricker öl och snackar sa jag, det är inget särskilt märkvärdigt alls, bara väldigt trevligt att umgås. Det finns ingen tysk motsvarighet till vår klubb, det finns just ingen anledning eftersom de allra flesta bor i Tyskland som ligger så nära. Jag tror min kollega blev lite avundsjuk på vår gemenskap och nätverkande. Jag var också glad för att Tord skulle komma senare på kvällen och för att vi skulle på vinvandring på lördagen. Det var våra vänner Anne (körmedlem) och Hasse som hade fixat biljetter redan i vintras för detta populära evenemang kallat Wy-Erläbnis. I år var det vinproducenter från Buus och Wintersingen som hade ordnat den gastronomiska vandringen i ett bergområde utanför Basel. Man vandrar från station till station där det bjuds på vin och lokala delikatesser. Glaset hade man i en tygficka på magen. Som avslutning var det dans till levande musik från ett storband i ett festområde upplyst av kulörta lyktor. Här är några bilder som jag hoppas återger den gemytliga stämningen och det vackra landskapet. Eken är en välsignad ek under vilken personer som dött av pesten är begravda.
En scweizare hade en kaka runt halsen som "nödproviant".
Anne sade att det här är typiskt Schweiz. Lågmäld men trevlig stämning, gediget planerat med extrabussar och regler (som alla givetvis följer) som gör att det hela flyter på bra, god kvalitet på mat och dryck. Absolut ingen turistfälla, vi tror att vi var de enda utlänningarna. Summa summarum en underbar dag. Och Tord gillar vandring igen.

Sommaren i Sverige, Alsace och Basel

Publicerad 2015-08-16 20:50:51 i Allmänt,

Sommaren i Sverige var lite kylig men det var ändå härligt. Jag började semestern med några dagar i Stockholm då jag bla träffade Mia, Frida och Pluto på stan.
Vi firade min födelsedag och senare på eftermiddagen flög jag till Gotland. Tord och Kristin mötte mig på flygplatsen med blommor! Vid hade just inga planer alls för ledigheten vilket var jätteskönt. Vi tog dagen som den kom och badade och solade när det gick. Annars ägnade jag mig åt att läsa nya böcker jag fått (tex Svenska gummistövlar av Mankell), lägga pussel, sticka, lyssna på radio eller lösa korsord. När Frida och Pluto slöt upp sista veckan tog vi några långpromenader utmed stranden och njöt av den vackra naturen och skrattade åt Plutos vilda och outtröttliga framfart. Stor kontrast mot mitt intensiva liv i Basel… Efter Gotland åkte jag tillbaka till Schweiz för att rida en vecka i Alsace. Jag både såg fram emot det och gruvade mig lite. Skulle ryggen göra ont? Ridsår? Trilla av hästen? Svaret blev nej, ja mycket och nej. Och jag fick också ont i knäna av att sitta statiskt med böjda knän då vi skrittade i timtal. Men det var det värt! Det var en fantastisk upplevelse. Så vackert landskap där vi red över fält, i skogar, på stigar, grusvägar eller gator i små byar och städer. Vi var tretton stycken från sex olika länder (Tyskland, Frankrike, Schweiz, Vietnam, Danmark och så Sverige pga mig). Folk i byarna som såg oss var glada och vinkade och hejade när vi red förbi som i en karavan. Totalt red vi 160 km under fem dagar och i snitt ca 6 timmar per dag. En person (Paul från Korsika) red inte utan hade bil och han köpte och lagade maten åt oss. Luncherna var ljuvliga. Vi stannade, satt av och band fast hästarna i trädgrenar vid ett ställe där Paul hade förberett och dukat upp lunchen.
Det var sallad, paté, bröd, ostar, frukt, vin och öl. En dag var det dessutom grillad kyckling och en annan dag ratatouille. Efter lunchen vilade vi och man kunde lägga sig och slumra en stund ute i naturen om man ville.
På kvällarna var det också mycket god mat. Vi sov över på enkla ställen där det fanns närliggande hagar för hästarna att springa i. Här en bild från ett av de finare ställena, en riktig hästgård.
Här lite sämre där vi sov i tält, men stället låg fint med utsikt mot Vogeserna:
Sista dagen red vi till Belfort och besökte fortet. Sevärt – imponerande byggnader och milsvid utsikt!
Ridläraren Jean:
Helgen efter ridningen var jag helt slut, både mentalt och fysiskt. Tord var redan i lägenheten när jag kom hem igen, trevligt, och sedan tog vi det väldigt lugnt hela helgen. Sedan var det jobb som vanligt en vecka och efter det dags för en resa hem till Sverige igen för min kompis Inge skulle komma på besök med sin vän Jörg. Stockholm bjöd på ett soligt och jättevarmt väder och bror Per med Emme bjöd på en heldagstur med Ofelia.
Åh vad det är fint att se stan från vattnet och vad det är skönt att ta ett svalkande dopp i Östersjön. Toppendag! Den här helgen kom kära moster Nan och hälsade på mig i Basel.
Hon var imponerad av lilla Basel som ändå känns som en stor stad med så mycket kultur, fin arkitektur, snyggt skyltade och välsorterade affärer, många restauranter och museer. Inget krimskrams här inte. På lördagskvällen gick vi på utomhusbio. Det var en trevlig upplevelse i sig, men filmen vi såg var förskräckligt dålig. Varning för komedin ”Secret Service”! Vi kanske är gammalmodiga som inte ser det roliga i vidriga våldsscener, men även handlingen var förutsägbar och trist och konversationen uddlös. Begriper inte hur filmen kunnat få bra recensioner i svenskan och DN. Vi lugnade ner oss med ett parti Gin rummy och pratade om gamla goda tider innan vi gick och lade oss, mycket bättre. Ni stundar en ny arbetsvecka, Tord kommer onsdag-fredag och sedan ska jag till London för att besöka min kompis Irene som jobbar där.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela