karinemigrerar.blogg.se

Karin har fått jobb i Basel, Schweiz och berättar om flytten, livet och hur det är att möta en stor förändring.

Fasnacht - Karneval i Basel

Publicerad 2013-02-05 20:54:09 i Allmänt,

Idag var jag på kurs i Fasnacht, ordnat av Novartis för nyanställda utlänningar.
 
Att det är en stor begivenhet hade jag redan förstått. Det skyltas i affärer med utklädningsprylar, jag hör hur det tränas flöjtspel från lägenheterna (trummor tränar de ute i skogen för att inte störa) och alla frågar mig vad jag ska göra på Fasnacht - du har väl någon att gå med? Ja, vi är ett gäng svenskar som ska se det, och kombinera med sillunch, man är nämligen ledig för det är helgdag i Basel. 
 
Idag fick jag dock veta lite mer om bakgrund, vad som händer och hur man ska bete sig. Det är regler för allt, även för Fasnacht. 
 
Det är en tradition som började redan på 1300-talet och sedan 1910 finns det en kommittee som ordnar korteger, teaterföreställningar, musik ljusyktspel mm. Över 10000 personer är aktiva som skådespelare, trumslagare, flöjtspelare, vagnförare och allt vad det nu är. Det är en karneval som ska inleda fastan innan påsk och den ska pågåg måndag-torsdag två veckor efter ash wednesday, alltså askonsdagen. 
 
Det börjar 4 på måndagsmorgonen den 18 februari i år. Hela staden mörkläggs och det ska höras trumspel, flöjtspel och lysas upp av lyktor. Ca 200000 perosner lär vara i staden för att se det. Några regler:
Deltagarna (alltså musiker,skådespelare..) får kasta apelsiner och spagetti på besökarna, men man får inte kasta apelsiner eller spagetti tillbaka. Man ska köpa en plackett och böra för att undvika att få saker kastat på sig. I år är temat  "ska vi hem till dig eller till mig" och placketten förställer ett ungt kärlekspar. Man ska lämna plats åt deltagarna. Man får gärna dricka, men inte bli full. Man får inte klä ut sig, dvs måla sig eller bära någon mask. det får bara deltagarna göra.    
 
Under dagarna är det satiriskt skådespel, korteger och parader. Dessa dagar lär vara de vackraste tre dagarna under året i Basel. 
 
Ja, det är stort, liknar lite vår uppladdning inför midsommar. För det kan väl inte vara större än schlagerfestivalen...?
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: kristin

Publicerad 2013-02-06 00:01:47

låter mycket spännande! Men också lite obehagligt. Vill se foton!

Postat av: Ingela

Publicerad 2013-02-06 10:27:33

Varför just apelsiner och spaghetti? Och är spaghettin kokt men kall? Intressant karneval - ha så kul!

Svar: Riktiga apelsiner och godis var det, och blommor. De kastade så att man kunde fånga och en del hade kassar med sig för att samla på sakerna de kastade. Spagetti var det inte, utan pappersströssel.
karinemigrerar.blogg.se

Postat av: Kusin Anna

Publicerad 2013-02-07 14:42:25

Det låter jättekul, men inte kan det väl gå upp mot midsommar? Hur som helst hoppas jag du fotograferar och publicerar!

Svar: Nu finns det bilder!
karinemigrerar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela